Laatste update: 5 maart 2021

Hier doen we het voor!

De vakantie beginnen op Belle Île!

La Trinité - Belle Île

Deze blog gaat over het begin de van zomervakantie in 2016. Hoe heerlijk is het dat de boot nu al in Zuid-Bretagne ligt en we alleen maar een klein stukje hoeven te varen en dan al helemaal in de vakantiesfeer zijn. 

In dit bericht

Terreurdreiging in Frankrijk

Vrijdag 22 juli 2016

Oh, wat een heerlijk idee! Het is vakantie! De zomervakantie is het hoogtepunt van het jaar. We stappen met z’n vieren in een overvolle auto op weg naar La Trinité. Het vakantiegevoel moet nog indalen, maar dat geeft niet.

We stoppen onderweg in Rouen, de hoofdstad van Normandië en de stad waar Jeanne d’Arc op de brandstapel stierf, om te overnachten. We slapen in een simpel hotel aan de Seine in de binnenstad. We wandelen naar de kathedraal van Rouen.

Overal waar we lopen hangt spanning in de zwoele avondlucht. Bewapende politie posteert op het plein en op iedere straathoek. Verhoogde kans op aanslagen door IS. In Frankrijk heerst sinds 13 november 2015 de noodtoestand als gevolg van zes verschrikkelijke aanslagen in Parijs. Op 22 maart ontploften er twee bommen op Brussels Airport en een week geleden, op de Franse feestdag 14 juli, reed een vrachtwagen op de mensenmenigte die naar de vuurwerkshow was gekomen in. Deze reeks terreurdaden is door IS opgeëist.

Ondanks deze periode van terreurdreiging denk ik dat het hier allemaal wel mee zal vallen. Waarom zou Rouen uitgerekend doelwit zijn? Bovendien zijn er geen grote mensenmassa’s op straat. Maar Egon is zoals altijd voorzichtiger en wil weer snel terug naar het hotel.

Waar het allemaal om draait

zaterdag 23 juli 2016

Voor dag en voor dauw rijden we verder naar Bretagne en vijf uur later staan we op de steiger naast ons bootje. Met een knappe lading spullen. We liggen weer op het leuke plekje met de kont naar de promenadepier, achter de Spindrift 2. 

De hele winter hebben we ons kunnen verheugen op het vervolg van onze reis. Vorige zomer zijn we van Calais naar Zuid-Bretagne gevaren. Dit jaar willen we van La Trinité naar La Rochelle. De afstand is maar 130 mijl. Dat is in een etmaal af te leggen en daar hebben we vier weken de tijd voor. Dit is waarom dit hele plan draait! Nu hebben we echt wat meer tijd om de leuke plekjes te beleven. Op de route staan een paar toplocaties.

Route op de kaart

Zo verheugen we ons op een uitgebreidere verkenning van Belle Île (zie het bericht van 2015, toen we daar al even kort waren) We willen graag nog een keer terug naar Île d’Houat. Dan gaan we verder naar nieuwe wateren zoals Île Noirmoutier, Île d’Yeu, Île de Ré en Île d’Oléron.

Dit zijn allemaal eilanden en daar zijn we dol op. We zijn benieuwd naar de kusten van de Golf van Biskaje en ik zou graag eens het zeilersmekka Les Sables d’Olonne willen zien en La Rochelle zelf schijnt ook leuk te zijn.

We verheugen ons op lekker warm weer. Zo koud als het vorige zomer was, was uitzonderlijk. Net als de meivakantie.  Hoog tijd voor zomerse temperaturen!

Vandaag is het in ieder geval aangenaam. Voordat we alle spullen aan boord stouwen zijn we heel benieuwd naar de nieuwe verwarming die door EDG uit Port du Crouesty, geïnstalleerd is. In de meivakantie ging de 18 jaar oude kachel stuk. Hier lees je het bericht daarover.  

Over onderhoud in het buitenland hou ik een ‘levend’ artikel bij dat telkens aangevuld wordt als we nieuwe ervaringen hebben met onderhoud en reparaties. 

De nieuwe doet het perfect. We zijn heel blij dat er ook een nieuwe thermostaat bij geïnstalleerd is. Nog een fijn nieuwigheidje is dat deze kachel ook koude lucht kan uitblazen. Voor als het te warm is. Dat kan in de toekomst wellicht een uitkomst zijn. 

We zijn tevreden over de installatie. EDG heeft het netjes gedaan. 

Een steiger verder zien we de zeilersfamilie Houtzager! Hun eigen boot ligt in Muiden, maar ze vinden het, net als wij, leuk om af en toe ergens anders te zeilen. En dat biedt hen ook de gelegenheid om een ander type schip te zeilen dan hun eigen X. Gezellig! 

Van La Trinité naar Belle Île

Zondag 24 juli 2016

En we zijn los! Rond koffietijd tuffen we de Crac’h af op koers richting het mooie eiland Belle Île. Oh, wat genieten we!!!! We verplaatsen onszelf gniffelend in voorgaande jaren waarin we van Cuxhaven naar Kiel moesten of van Vlissingen naar Calais. Dan checkten we altijd al vanaf ongeveer twee weken van tevoren alle weerberichten. Hopend op  wind uit de goede hoek en niet teveel zee.

Natuurlijk houden we het weer nu ook goed in gaten, maar in de beschutting van het schiereiland Quiberon kan er niet zoveel misgaan. Het is heerlijk weer, de wind is goed, de zee is relaxed. Het ontspannen kan hier gewoon wat sneller beginnen. 

Logboek aantekeningen van Annick

Toch te weinig wind om te zeilen. De windmeter geeft 12 knopen wind aan. En even denken we nog dat we geluk hebben, maar het klopt al niet met het water en het gevoel. En dan snappen we pas dat we het log vergeten hebben er weer in te doen. Nu wordt de snelheid niet van de schijnbare wind afgetrokken. 

Op de motor dan maar. De schroef geeft een beetje een bonkend geluid. Niet hard, maar vast niet goed. Zou er iets in zitten?  

Annick heeft lekkere boterhammetjes met paté, mozarella, tomaat en rucola voor iedereen gemaakt.  Daarna viel ze in slaap. Er staat een heerlijke zachte houle. 

Ze schrijft een kleine bijdrage  in het logboek:

"Ik heb heel lekker geslapen door de deining die er stond. Mama wilde zeilen (maar er stond 7 knopen wind) Wel de zeilen gehezen en misschien 5 minuten gezeild."
Annick
Annick
Crew - 14 jaar

Op Belle Île is het rustiger dan we verwachtten. We krijgen een mooring toegewezen voor de havenmuur. Met de hek naar het stadje. Leuk om hier weer te zijn. We gaan aan land en reserveren een lelijke eend voor morgen om een tourtje over het eiland te maken.

Max en Ingeborg lieten weten dat zij eerst naar Île d’Houat gaan en daarna Belle Île. Wij doen eerst Belle Île omdat het weer naar verwachting later mooier wordt en dat willen we dan op Houat hebben. Maar we houden contact en proberen later deze week nog ergens met elkaar af te spreken.

La Palais Belle Île en Mer
La Palais Belle Île en Mer

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?