Laatste update: 5 maart 2021

Naar Belle-Île-en-Mer

Voorbij de 4-weken-vakantie-horizon

Met een beetje een kater, maar wel een mooie herinnering, motoren we naar het grootste eiland van deze regio, Belle-Île-en-Mer. Dit eiland schijnt zo te heten omdat het nogal mooi is. We zijn benieuwd, maar we (Annick in het bijzonder) hebben niet zoveel zin om weer een hele dag te fietsen. We zien wel, misschien is een kleine wandeling al heel leuk en doen we de fietstocht volgend jaar. 

We varen de hoofdhaven van Belle-Ile binnen, Le Palais. Hier lig je in de voorhaven tussen twee boeien, een voor en een achter.  Met hoogwater kan je naar een dok doorvaren. Maar op het moment dat wij aankomen is het rond laagwater. Het is een beetje onhandig hoe het hier gaat. Bij het invaren hebben we behoorlijke dwarswind. De havenmeester is bezig met de boot voor ons. Hij helpt ze met het aanleggen op de boeien. Dat duurt best lang. 

Dan komt hij naar ons toe. Hij stelt voor dat we achteruit inparkeren op een boei en dan met de kont naar de kademuur. Dat is voor onze boot lastig, achteruit is ze niet goed bestuurbaar. Zeker niet met een beetje wind. De havenmeester roept de nummers van de boeien waar hij ons aan wil hebben, maar hij haalt telkens de nummers door elkaar. De punt op 4 en de kont op 6, onee, ik bedoel 3. Dan verandert hij van gedachten en wil ons op 7 en 5 hebben of toch 5 en 7? 

Door alle nummers treedt er een nummerverwarring op. Het aanleggen mislukt dus de eerste keer. We moeten het nog een keer proberen, maar op dat moment vertrekt net de veerboot. We moeten onszelf even klein maken en varen daarom de haven uit. tot de veerboot weg is. 

Bij de volgende poging lukt het bijna, maar op het moment dat we het bijna voor elkaar hebben zegt de havenmeester dat hij ons andersom wilde hebben omdat wij hadden aangegeven dat we moeilijk achteruit kunnen varen. Hij bedoelt het goed. Dus toch met de punt naar de muur en de kont op 3. Op dat moment heeft hij toch twee andere boeien voor ons. 4 en 4. Beter. Daar ligt al een bootje aan, maar er kunnen er wel vijf aan. 

Met de punt naar de stad en de kont naar de muur, maar dan in het voorste rijtje. Helemaal goed! We liggen fantastisch met uitzicht op de haveningang. Ze willen meteen weten of we willen blijven liggen en hoe lang. Dat is blijkbaar van belang voor de plaatsing van volgende boten.

De zeilboten aan boeien in de haven van Belle Île
De zeilboten aan boeien in de haven van Belle Île

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?