Laatste update: 8 maart 2021

Terug bij af

It's all in the game

In La Trinité

Sleepje

Zaterdag 3o juli

Vandaag willen we naar La Trinite. Dan kunnen we morgen alvast de auto in La Rochelle zetten. Dat kost een dag en we kunnen toch nergens heen nu we wachten op reparatie. Maandag worden de nieuwe dynamo en laadstroomverdeler ofwel in het Frans de alternateur en de distributeur ingebouwd.

We hadden erop gehoopt te kunnen zeilen zodat we de motor en de dynamo niet hoeven te gebruiken. Maar er staat geen zuchtje wind. 

Gelukkig ligt er een Brits echtpaar naast ons dat aanbiedt om ons naar La Trinité te slepen. Eindelijk mag onze grote gele sleeptros die al jaren met ons meevaart ook eens dienst doen.

Terwijl we achter de Tumbelina drijven horen we weer die bonk bij de meedraaiende schroef. Het klinkt alsof er iets in de schroef zit. Maar Egon heeft in Port Haliguen nog even onder water gekeken en geen touw of iets anders in de schroef zien zitten. Het bonkt donk, donk, donk, donk, donk, donk, donk. Het lijkt harder dan de vorige keer. Het zit ons niet lekker.

Een tweede probleem erbij dus.

Terug in Trinité

 We hadden niet gedacht terug te komen in La Trinité. In ieder geval niet zo snel. Onze Britse cavalier werpt zich op als een soort redder alsof we schipbreuk lijden. Over de marifoon roept hij assistentie van de haven op. Terwijl wij denken zelf nog wel even aan te leggen. We kunnen de motor nog best gebruiken, alleen niet te lang en niet op veel toeren. Maar we zijn de Tumbelina alleen maar dankbaar voor de goede zorg. 

De havendienst neemt ons langszij, pakt het roer over en duwt ons netjes in een box. Ze doen hier soms wel 60 boten op een dag op deze manier. Zo zien we eens met eigen ogen hoe gesmeerd dat gaat.

Meteen nemen we actie, monteur voor de schroef en een afspraak om op het droge gezet te worden en dezelfde dag weer te water. De planning ziet er best goed uit. Op maandag 1 augustus komt de alternateur en regulateur en op 3 augustus gaan we eruit en komt er een monteur voor de schroef.

Rein en Egon naar La Rochelle

Zondag 31 juli

De gedwongen stilstand biedt ons de gelegenheid om de logistiek van de thuisreis nu alvast aan te pakken. Onze auto staat nu in La Trinité, maar we eindigen de vakantie, daar gaan we tenminste van uit, in La Rochelle. Rein en Egon rijden daarom vandaag de auto naar La Rochelle en nemen de trein terug.

Intussen maken Annick en ik een zonnetent voor over de kuip. Ik heb stof, buizen voor een frame en de naaimachine meegenomen. We hebben geen bimini en naar verwachting zal schaduw steeds belangrijker worden. De zonnetent werkt goed, het is alleen wat meer werk om hem op te hangen en vast te binden. Hij is lekker groot en heeft zijflappen voor de laagstaande zon.

Egon en Rein zijn voor het avondeten  terug uit La Rochelle en zijn heel enthousiast over de stad en haven waar we gaan liggen.

Franse gaskoppelingen. Zucht.

Maandag 1 aug 2016

De monteur voor de dynamo en laadstroomverdeler staat op tijd op de steiger. Hij installeert alles en gelukkig is het probleem van smeulende draden nu verholpen.

Probleem 1 afgevinkt, probleem 2 gaan we woensdag aanpakken en intussen klopt probleem 3 op de deur.

Terwijl ik de slang van het gasfornuis check ontdek ik een scheurtje in de … nu weet ik het Nederlandse woord niet meer. In het Frans noemde iedereen dit een raccord. Het is het tuutje waar de slang op vast zit.

Ik ga op zoek naar zo’n tuutje, maar dat is niet makkelijk. De doorsnede van onze gasleidingen aan boord is anders dan de Franse. Dus ik leen een fiets bij het havenkantoor en fiets de hele omgeving af. Eerst naar alle winkels met scheepsbenodigdheden maar nergens is het.

Ik fiets een heel eind naar een bedrijventerrein waar een verwarmingsmonteur zit, naar een gasfitter voor installaties op de wal, naar een scheepswerf aan de andere kant van de Crac’h, weer een heel eind fietsen. Ik kom op de raarste plaatsen, op werven en in loodsen, opslagplaatsen en ik spreek alleen maar mannen. Maar ik vind het niet. Maar ik heb wel heel veel van de omgeving gezien!

Twee issues afgevinkt

Dinsdag 2 augustus

Uiteindelijk bel ik met het altijd behulpzame gasbedrijf Kuipers in Eemnes. Na mijn uitgebreide uitleg met foto’s via mail en heen en weer bellen, komt de man die ik spreek met een geniale noodoplossing. Ik ‘mag’ het tuutje er tussenuit laten en de slang op de buis schuiven en met 2 slangenklemmen goed vastzetten. Heel simpel eigenlijk. Maar met gas durf ik zelf niet creatief te zijn. Veel te eng. Dus ik ben blij met het advies van de expert. 

Problemen 1 en probleem 3 afgevinkt. Nu nog probleem 2, de schroef. Morgen. Hopen dat het lukt.

Tussendoor komt er een nieuwe opdracht voor mij als pas begonnen tekstschrijver binnen. Het komt goed uit om dat nu te doen. 

De kinderen hebben een ijsje verdiend. 

Operatie schroefas

Woensdag 3 augustus 2016

In het eerste ochtendlicht nestel ik mezelf in de kuip met mijn laptop. Met de vroege stilte op de achtergrond werk ik aan de opdracht voor tekst voor een website. Ik heb het mooiste kantoor van de wereld!

Om 11:45 hangen we in de singels van de kraan. Het is een hartelijk weerzien met de mannen die onze boot in mei ook uit het water haalden. 

De Volvo Penta man, Pierre, staat al klaar, samen met een monteur om naar de schroefas te kijken. Hij ziet al voordat de boot op een bok staat wat er aan de hand is en heeft slecht nieuws. De manchet om de schroefas is uitgesleten, wat vrij normaal is na een jaar of 7 tot 10. Om de schroefaskoker te vervangen moet de schroefas eruit en dat kan niet zonder de motor eruit te tillen. 

Huh? Wij kunnen ons niet voorstellen dat een vervanging van iets dat vrij gangbaar is zo’n grote impact moet hebben. Zeker niet op een Hallberg Rassy, wat een tot in detail goed doordachte boot is. We geven tegendruk. Dit kan niet de enige oplossing zijn. Denk nog eens na, Pierre.

Na een tijdje komt hij gelukkig met oplossing. De monteur kan de de schroefas nu alleen uitlijnen zodat wij zonder problemen naar La Rochelle kunnen komen. Daar zit een goede Volvo Penta monteur die de schroefaskoker kan vervangen.

Alle problemen opgelost!

Beter. Maar de monteur moet nu eerst even lunchen. Over twee uurtjes komt hij terug. Zo gaat dat.

We bellen intussen met een goede Volvo Penta monteur in Nederland om even te checken of de diagnose hout snijdt. Ronald, die onze boot en motor goed kent zegt dat het onzin is dat de motor gelift moet worden om de schroefaskoker te vervangen. Dat is goed nieuws. En als we nu gewoon naar La Rochelle kunnen dan laten we de schroefaskoker vervangen door een monteur die het beter snapt dan deze.

Om stipt 14:00 staat de monteur er weer. Hij fixt de askoker en zorgt dat we met een provisorische oplossing weer kunnen varen. Helaas staan we pas om 17:30 in de planning om te water gelaten te worden. Maar gelukkig komt er een gaatje vrij om 15:30.

Drie problemen aangepakt en opgelost!! We kunnen de reis gelukkig hervatten. Alles bij elkaar heeft het een week gekost. En daarmee hebben we nog geluk. Zo zien we het maar.

 

Gesprek van de dag

De mannen van de kraan vertellen dat ze een paar dagen geleden precies zo’n zelfde Hallberg Rassy op de kant hebben gezet. Die van die Brit die in Port Haliguen lag met zijn gebroken mast. Het was volgens hen de IDEC Sport die hem heeft aangevaren, die grote trimaran die van Francis Joyon was. Tot voor kort tenminste, want de racer is in het voorjaar aan de Chinees Guo Chuan verkocht. Hierover schreef ik al iets in de vorige blog: Over de aanvaring tussen IDEC en Avocet. Lees verder.

We kunnen weer varen!

Heerlijk dat we weer varen!! Na zoveel dagen op een plek zijn we toe aan iets anders. Maar het is inmiddels al het eind van de middag en we zijn ook wel een beetje gaar van al het geregel. Dus we besluiten naar Port du Crouesty te gaan. Inmiddels een bekende haven voor ons en het is om de hoek. Hier lees je wat we daar in Mei ontdekten!

Morgen willen we naar Noirmoutier. We slaan nu het mooie Île d’Houat maar over. Wel heel erg jammer, maar je ziet het op de foto’s: het is druilerig weer. Gelukkig is het helemaal niet koud. 

Maargoed, we zijn ook benieuwd naar de eilanden die verder naar het zuiden liggen! Noirmoutier, here we come!!!

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?