Laatste update: 5 april 2021

Dolfijnen in het Kanaal

Op weg naar Honfleur

De zomervakantie is begonnen!!

Annick heeft MYP year 1 afgerond en mag naar year 2. Rein heeft de basisschool achter zich gelaten en verheugt zich op het Gemeentelijk Gym. Maar eerst moet er even keihard vakantie gevierd worden!!

Met de auto haasten we ons op 9 juli naar ons bootje. Ze ligt er nog fris en fruitig bij. Het is goed weer en de voorspellingen zijn gunstig dus de volgende ochtend gaan de trossen los. 

Eindelijk staat Honfleur als bestemming op de plotter! Het is al heel veel jaren geleden dat Egon en ik met de oude Volvo 343 van mijn opa in Honfleur waren. Dat was nog ver voordat onze kinderen werden geboren. We woonden in Amsterdam en ik studeerde nog.

We vonden de haven van Honfleur echt een toppunt van gezelligheid. Er lag toen een zeiljacht met de Nederlandse vlag, een Koopmans. En sindsdien was het een grote wens van mij om zelf ook eens in Honfleur te liggen.

Annick en Rein vermaken zich onderweg met tekenen, lezen, spelletjes en Rein is bootjes aan het maken. We zijn nog niet in het ritme, maar dit is genieten. Ondanks het geluid van de motor omdat er alweer weinig wind is. 

Egon en ik wisselen de wachten af. Ook overdag, dan is de nacht niet vermoeiend. Het is maar 24 uur varen, maar toch. 

 In de middag horen we plotseling gesnuif. We zijn flabbergasted! Een kudde dolfijnen zwemt een heel stuk met ons mee! Het zijn de eerste dolfijnen die we langs de boot meemaken. Ge-wel-dig! 

We filmen en maken foto’s. Ze zwemmen langs de boot, duiken er onderdoor, wisselen telkens van bakboord naar stuurboord en draaien van hun buik naar hun rug. Het duurt ruim 20 minuten!! Op het moment dat er een mij aankijkt is het voorbij. Blijkt later. Ze zwemmen een voor een bij ons vandaan. Zouden ze van me geschrokken zijn? Ik hoop het niet!

We duiken de nacht in. Langs Etretat, waar een beroemde rotsboog in zee staat. Er staan gigantische schijnwerpers op de kust en deels op zee. Het licht is zo fel dat ik half verblind ben. Terwijl we echt wel een paar mijl uit de kust varen. 

Tegen de schemering naderen we de Seine, waar we een stukje stroomopwaarts moeten om de sluis voor Honfleur te bereiken. Het is net een druk stukje, dus we doen dit gezellig met z’n tweeën. 

Dit zijn mijn aantekeningen voor de aanloop van Honfleur:

(Bron Reeds 2015 p 749/772)

Approach: wpt Nr2 PHM Buoy Q.R.

Start here from LW + 1,5h until HW -1,5h

11 juli ’15 E.S.T.

LW Le Havre 01:34 +1,5h=03:00h

HW Le Havre 07:09 -1,5h=05:30h

In Chenal de Rouen keep N from PHM Buoy to Nr20 PHM

Cross chenab at Nr20 PHM

Sluis Honfleur VHF 17 – bij laagwater droogvallend voor de sluis.

Elk heel uur – arrivals

Elk half uur – departures

Freeflow HW Le Havre HW -1,5h until HW – op 11 juli 2015 is dat: van 05:30h -07:00h

Voor de sluis van Honfleur staat een forse dwarsstroom. Op zich niet spannend. De sluiswachter draait meteen voor ons. In het prille ochtendlicht meren we af in de havenkom van Honfleur! Een droom die uitkomt! Maar eerst duiken we nog even de kooi in. 

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?