Laatste update: 2 april 2021

Witte puntmutsen

Pasen in Almeria

Winter in de Med

Nu begrijpen we waarom er in de Middellandse Zee toch nog een winterseizoen in acht genomen wordt. Heel veel zeilers (live-a-boards en pensionado’s)  overwinteren in een haven. Ik vroeg me altijd af waarom, want echt heel koud wordt het nooit in deze streken. Dus waarom zetten deze zeilers niet gewoon een muts op en trekken ze een warm pak aan?

Maar het wordt ons duidelijk nu we het plan hebben om van Almerimar zo snel mogelijk naar Ibiza te zeilen. De wind staat keihard tegen. En dat dagen achter elkaar.

Gelukkig kunnen we op de eerste dag nog wel wegkomen uit het enigszins deprimerende Almerimar. Maar verder dan Almeria komen we niet. Daarna bestaat de kust uit lagerwal met heel weinig aantrekkelijke en beschutte havens. Almeria is dan nog de beste optie om een paar dagen te wachten op een verandering in de windrichting.

Er zijn weinig mensen in de jachthaven. Er varen ook bijna geen bootjes. Vanuit de kuip, waar het te koud is om te zitten, zien we de besneeuwde toppen van de Sierra Nevada.

Het is Pasen en te koud voor de tijd van het jaar.

hier moet filmpje van processie komen

Traditie van de witte puntmuts

We moeten wachten tot de wind draait en liefst ook wat afneemt. We zien al snel dat dat een paar dagen zal duren. Dus we verkennen Almeria. We komen uit op een plein voor een kerk. We horen muziek naar buiten komen. We zien mensen in en uit lopen. We vragen ons af wat het is. 

Binnen blijkt dat er geen dienst gehouden wordt maar er is een processie die heel traag op indringende muziek eindeloos rondschrijdt in de kerk.

Voorop gaat een draagbaar met een beeld van jezus die heel elegant een kruis omhoog houdt. De baar is waarschijnlijk loodzwaar. Onder een fluwelen gordijn sjouwen een stuk of 8 jongens het ding voetje voor voetje door de kerk.

Achter jezus lopen misterieuze in witte jurken geklede mensen. Ze hebben een witte puntmuts die hun gezicht bedekt op.

Je eerste associatie is met de Kukluxclan. Maar die klopt niet. HIer in Zuid-Spanje bestaat deze outfit al eeuwen.

[nog uitwerken: Vaag komt een flard van mijn studie weer boven. Dit heeft e maken met de kastijding die men ook doet. etc etc, dat men niet mag showen hoe goed men dit kan, maar dat het puur uit medeleven met het lijden van jezus..]

Wind

Het is koud voor de tijd van het jaar. Je ziet Reinoud op de foto’s op blote voeten lopen. Maar schijn bedriegt.

De wind is intussen gedraaid. Op 24 april lijkt het weer gunstig om naar Cartagena te gaan. Maar de richting is goed. De windkracht is nog fors. Als we al wat langer onderweg waren geweest waren we wel gegaan. Heerlijk met ruime wind hard gaan. Maar nu zijn onze zeebenen nog niet getraind genoeg.

En als je dit fimpje dan ziet dan begrijp je het wel: 

We maken steeds grappen over de vergelijking tussen Almerimar en Almere. En zeker voor die twee uit de grond gestampte stadjes gaan er wel wat vergelijkingen op.

Maar Almería is toch echt wel een leuk oud stadje met charme. We hebben het weer niet helemaal mee, maar eigenlijk is het beter zo dan met 45ºC. En ik lees op wikepedia dat de naam Almeria is afgeleid van het Arabische Al-Mariya en dat schijnt Spiegel van de Zee te betekenen. Mooi toch? 

 

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?