Laatste update: 5 maart 2021

Vesting van Vauban

Voorbij de 4-weken-vakantie-horizon

Dinsdag 26 juli 2016

Terwijl we genieten van een espresso in de kuip plingen er nieuwsberichten binnen op onze telefoons. In Etienne-du-Rouvray, een dorpje vlakbij Rouen, is een priester vermoord door IS. Te bizar. Toch een aanslag en precies bij Rouen, waar ik het juist niet verwachtte. 

Het is hier op Belle Île verre van onveilig. En het is dan ook niet vanuit het oogpunt van terreurdreiging dat wij ons vandaag terugtrekken in de vesting van Vauban.

Het is een vesting waarvan de fundamenten dateren uit xxx.. Het is meerdere keren uitgebreid en in 1674 door Vauban totaal verbouwd. Zijn ontwerp is wat we vandaag de dag nog zien. 

Sinds de jaren ’60 is de vesting in het bezit van een hotelier. Die de plicht heeft om in ruil voor het runnen van een hotel in deze historische plaats alles te restaureren en te onderhouden. Wat een behoorlijke klus moet zijn want de citadel is best groot.

Een klein deel van de vesting is dus hotel en een ander deel is museum. Het museum gaat over de geschiedenis van Belle Île. Het is een beetje ouderwets waardoor de kinderen en Egon allang klaar zijn terwijl ik nog alle Franse teksten aan het spellen ben.  Ik maak daarom een paar foto’s van de tekst met het zoveelste onvruchtbare voornemen om er nog een keer naar te kijken. 

Het is maar goed dat ik tijd heb gemaakt om aan deze site te werken, anders was het er nooit van gekomen.

Wel interessant om hier te lezen dat de Hollanders in 1674 op Belle Île hebben huisgehouden. 

‘Wat hebben we gedaan dan?’ is mijn eerste reactie. ‘En waarom waren ‘we’ hier?’ Waren we zo gemeen dat we op zo’n weerloos eiland moesten ‘huishouden’? 

Het is een lang verhaal dat niet even snel goed is samen te vatten, maar het komt hierop neer. 

Het is onder leiding van Cornelis Tromp geweest dat de Hollanders hier landden. Dit was vlak na de derde Engelse Oorlog waarin De Republiek der Zeven Verenigde Gewesten tegen Engeland en Frankrijk vocht. Zowel ter land als ter zee. 

In wat in Nederland bekend staat als het rampjaar (1672) trokken de Fransen op bevel van Lodewijk XIV de Nederlanden binnen en bezetten alles behalve Zeeland en Holland. Die context staat er in het museum niet bij. 

Intussen op zee vochten de Fransen met de Engelsen samen tegen de Hollanders. De oorlog duurde twee jaar. De Fransen trokken zich op het land al in 1673 terug uit de 7 provincien. Op zee gingen de gevechten door, al lieten de fransen de Engelsen steeds zogenaamd per ongeluk voorop gaan in de strijd. 

Vanaf 1674 spanden de Nederlanden met de Spanjaarden samen om de Franse expansiedrift in toom te houden. 

De aanval van Tromp was bij Les Grands Sables. Het stenige strand waar we gistermiddag waren. De aanval werd een dag van te voren aangekondigd en duurde van 8:00 uur ’s morgens tot de lunch. De Fransen gaven hun verdediging op en vluchtten naar de vesting. Dan zijn er twee versies: de fransen zeggen dat de Hollanders het eiland geplunderd hebben en brand gesticht. In Hollandse teksten staat dat de Hollanders alleen het vee hebben meegenomen en dat ze de bevolking met rust hebben gelaten. En dat Tromp volgens het oorlogsrecht een brandstichter en twee plunderaars uit zijn gelederen ter dood liet veroordelen. De waarheid ligt waarschijnlijk niet in het midden. Gezien de reputatie van Tromp zal dat plunderen en brandstichten vast wel gebeurd zijn. Tromp was een lomperik, onbeheerst, drankzuchtig en arrogant.

En nadat de Hollanders weg waren werd Vauban aan het werk gezet om de vesting groter en sterker te maken. 

Opvallend is dat het centrum van Le Palais niet in de vesting ligt. Wel zie je nog oude stukken muur en een poort van Vauban aan de rand van het stadje.

Bronnen: 

  • De teksten die in het museum hangen
  • https://www.citadellevauban.com/historique/
  • https://nl.wikipedia.org/wiki/Cornelis_Tromp
  • De Lage Landen 1500-1780, onder redactie van Prof.dr. I. Schöffer, Prof.dr. H. van der Wee en Prof.dr. J.A. Bornewasser, Amsterdam 1991
  • Geschiedenis van het Nederlandsche Zeewezen, door Mr.J.C. de Jonge, Archivarius van het Rijk. Derde deel, Tweede druk. Van den Westmünsterschen vrede, 1674, tot den tweeden oorlog met Frankrijk, 1688., ’s Gravenhage en Amsterdam, 1837

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?