Laatste update: 5 maart 2021

Ankeren rond Formentera

Slapen in een zwembad

In dit verhaal

Een ankerboei reserveren
of niet?

Formentera is een eiland dat ten zuiden van Ibiza ligt. Wij vinden het een leuk eiland om te ankeren. Er zijn baaien met moorings die je lang van tevoren moet reserveren via CbbaSea. Er is een haven in La Savina, maar die is heel duur en heeft matige faciliteiten. Ook daar moet je lang van te voren reserveren. Wij hebben er alleen maar een uur gelegen om water te tanken.

Gewoon op je eigen anker liggen is de beste optie. Er is bij elke windrichting wel een kant waar je beschut kan liggen. De bodem bestaat uit wit zand en glashelder water. De kust varieert van vlak en laag in het noorden tot hoge rotspartijen in het zuidwesten en zuidoosten. Posidonia is hier nauwelijks aanwezig. Het eiland is vergeleken met Ibiza minder druk. Het schijnt dat de prijs van de grond op Formentera op dit moment de hoogste per m2 is. 

van Cala Saona naar Les Illetes- | 5 nm

Over Cala Saona schreef ik in de vorige blog. Die lees je hier. Vandaag gaan we ankerop. Het is een bewolkte dag en dat maakt de temperatuur zo aangenaam dat je weer zin krijgt om wat iets te doen. Wat is er dan beter dan een stukje zeilen?

Er staat een topwindje. Rein stuurt en wij trimmen. Het gaat lekker. We zeilen naar de ankerbaai onder Espalmador, Les Illetes. Daar zijn we eigenlijk veel te snel. Maargoed. Het voordeel is dat de dagjesbootjes er nog niet liggen. We hebben daardoor meer ruimte om een prettig plekje te zoeken.

Voor anker in een zwembad

We liggen voor een strandje zonder gele boeien, dus we kunnen redelijk ver doorvaren. We liggen er nog paradijslijker dan in de Cala Saona. Ik denk dat dit de mooiste baai waar we ooit geweest zijn is. Het water is helemaal helder, de bodem bestaat uit wit zand zover je kan kijken. We liggen echt in een zwembad.

Iets minder heet

Het is een prachtige bewolkte ochtend. Het lijkt erop dat er regen aan komt, maar de temperatuur is zo hoog dat de regen niet valt. Het is gelukkig een klein beetje koeler door deze wolken en de bijna-buien brengen ook een zacht zuchtje wind met zich mee. Het is heel aangenaam. 

Mondkapje op in La Savina

We willen even boodschappen doen in La Savina, het dorpje en hoofdstadje van Formentera. We willen de dikke motor op het bijbootje hangen, maar Egon krijgt het stazo-slot niet los. Het is zo’n zwaar en stevig ding. Het sleuteltje draait een heel eind zonder moeite, maar het slot beweegt niet. Heel veel wd-40 helpt ook niet. Dan maar met het kleine 3,5 pk motortje. Het is best ver, 2 mijl. We doen er zeker 30 min over om naar de haven te komen. Je kan onderweg niet praten want het motortje maakt veel geluid. 

Vlak voor de haven bedenk ik ineens dat we onze mondkapjes helemaal vergeten zijn! Balen!!! Weer terug om ze te halen is geen optie. Dan maar gokken dat ik ze wel ergens kan kopen. Dit nieuwe normaal is nog erg wennen, zeg!

We leggen de dinghy aan een kade waar twee dingen opvallen: heel veel dinghies en een groot bord: “No dinghy’s” Alsof dat grote bord magnetische gaven voor bijbootjes heeft. Er staat nergens waar dinghies wel welkom zijn. Dus we leggen onze dinghy er maar bij.

Winkelwagentje tot aan de kade

Als eerste ren ik naar de supermarkt waar ik bij de kassa meteen een pak mondkapjes kan kopen. (topservice!!)

We drinken een heerlijk vers sapje op een fijn terrasje aan de haven. Als lunch nemen we er ook een lekker taartje bij. De bediening is oprecht aardig. We doen boodschappen en informeren bij een matcho marinero of we water kunnen tanken met de Paradise Regained. Dat kan alleen tussen 12:00 en 16:00. Je moet je dan melden voor de haven en dan hoor je wel of ze een plekje hebben. Je betaalt dan per uur €15. 

Vervolgens hobbelen we weer een half uur met het kleine motortje terug naar de boot.

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?