Laatste update: 8 maart 2021

Naar Île de Groix

Vlak voor Llorient

Het is een zonnige ochtend! We staan op en willen wegvaren. Maar er staat een vette dwarsstroom. Het water kolkt om de boot! Hoe komen we hier weg van die korte vingersteiger? Naast ons, aan de gevarenzone, liggen Britten met nogal uitgebouwde bijboot in de davits! 

We proberen de boot op drie springen achteruit te varen zonder de op de buurman gedrukt te worden. Maar is onmogelijk omdat we drie lijnen tegelijkertijd moeten losgooien én vol gas geven en sturen. Gelukkig komen alle buren hun kooi uit vanwege het inmiddels belachelijk hoge toerental van onze motor. 

Misschien was dat de truc. Niet normaal die stroom! Het staat niet in de Reeds of de Bloc Marine, maar eigenlijk kan je niet wegkomen als de stroom op 3/12 staat. Met een lijn op de steiger en een paar sterke mannen lukt het om langs de buurman te komen zonder een Britse dinghy in het voorstag mee te nemen. 

Met de volle stroom dus mee varen we Lorient uit. Het straalt hier wel iets leuks uit. Een volgende keer zou ik hier in de stad zelf willen liggen. Het doet vanaf het water een beetje denken aan Amsterdam, maar dan Franser. Er zijn wel vijf havens waar je kan liggen. Daarbij zijn er ook nog visserijhavens, koopvaardijhavens en marinehavens. Waaronder een submarinehaven. 

Île de Groix is vandaag onze bestemming. Eindelijk een eiland!! De afstand naar dit eiland is klein. Een uurtje de rivier de Blavet uit en we zijn er.

Er zijn drie bassins waar je kunt liggen; het buitenste waar je aan mooringboeien voor en achter ligt, het tweede bassin waar je aan drijvende steigers ligt en het dock waar je achter een deur en een brug ligt. Het buitenste bassin ziet er wat ongezellig uit. Tja, laagwater… veel bruin wier te zien. We varen daarom door naar het tweede bassin. Om van het buitenste bassin in het tweede bassin te komen moeten we achter de zojuist aangelegde veerboot langs. Dat past precies! Heel smal.

Omdat de hele vloot van de Regatta net gestart is, komen we aan op Île de Groix op het moment dat de hele haven leeg is! Dat is dan weer het leuke ervan! We nemen de box die het meest op de hoek ligt, zodat we een leuk uitzicht hebben.

Het ziet er heel gezellig uit! Rond de haven zitten een paar poissonneries, terrasjes en een paar winkeltjes met gestreepte truitjes. Daar stikt het van in Bretagne. Er zijn ook meerdere fietsverhuurders.

Morgen fietsen!

De PR in Port Tudy, Île de Groix
Bienvenue sur Île de Groix

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?