Laatste update: 8 maart 2021

Port Louis bij Lorient

Beter weer op komst!

Toch eerst naar Lorient

We vertrekken om 8:30 u uit Concarneau. We moeten weg vanwege de Regatta, maar we hoeven hier ook niet echt langer te blijven. 

Ons wilde plan van gisteravond om naar Île de Groix te gaan en te kijken of we weggestuurd worden, gooien we overboord. Want als we daar zijn willen we zeker een dagje extra op het eiland blijven dus zou het jammer zijn als we eerder weg moeten.

Daarom besluiten we, terwijl we Concarneau achter ons laten, dat we toch maar eerst naar Lorient gaan en daar twee nachten blijven. Dan zijn we donderdagochtend nadat de regattazeilers vertrokken zijn als een van de eersten op Île de Groix.

Bovendien staat het museum van Eric Tabarly in Lorient hoog op mijn wensenlijst. Dat is een museum over zeilen, zeilraces, zeilboten en bootontwerp. Dat klinkt toch als muziek in je oren? Île de Groix komt later, nu eerst Lorient!

Love the gennaker

Het eerste stukje moeten we nog op de motor. Er staat minder wind dan voorspeld en hij valt nog rond 90˚in. (te scherp voor de gennaker) Zodra we 108 kunnen sturen kan de gennaker omhoog. Er zit een ‘handige’ hoes omheen om het zeil ‘gemakkelijk’ te hijsen en te strijken. Meestal geeft de hoes meer problemen dan het zeil zelf. Maar gelukkig, vandaag gaat het zetten van het zeil zonder problemen. Motor uit en vliegeren maar.

Helaas is het dik bewolkt en de temperatuur start op 16˚C en stijgt met stip naar 17˚C. Bij de aanloop van Lorient begint de regen. Alles is grijs en nat. Wat dit betreft is het in Zweden nu niet beter. Bas en Anita zijn aan het zeilen in Zweden en sturen regenachtige foto’s vanaf de Kostereilanden.

Port Louis

De gennaker moet eraf als de wind inzakt en het ook nog eens begint te regenen. Helaas zit de hoes weer eens vast. We laten de gennaker achter het grootzeil zakken. Het wordt nat en we trekken het zeil in een keer via het luik in de punt naar binnen.

Intussen motoren we de rivier de Blavet op. We komen langs een groot fort en gaan dan stuurboord uit naar de haven bij Port Louis. Het lijkt ons een leukere haven dan in de stad. Maar door de regen worden we niet uitgenodigd om dit dorpje te gaan bekijken. Laat staan naar het strand te gaan… 

In plaats daarvan trekken we de gordijntjes dicht en maken van de boot een drijvende bioscoop. We kijken een film van Kuifje. Nogal gedateerd, maar daarom des te grappiger. Na de film regent het niet meer. 

Tussen de buien door

Tijd om het stadje te verkennen. Wat is het hier mooi en leuk….maar uitgestorven! We lopen eerst langs de kade langs het water. Dan maar min of meer lukraak een straatje in en ineens lopen we over een marktje! Ze zijn het niet aan het afbreken, maar juist aan het opbouwen! (het is rond 17:30…!) Gezellig. We kopen heerlijke olijven en lopen langs kraampjes met oorbelletjes en houten puzzels, winkeltjes met leuke spulletjes en doen wat inkopen in een vooroorlogs supermarktje. Het begint intussen weer te miezeren. We lopen daarom maar weer naar de boot. Er zijn hier ook helemaal geen terrasjes om iets te drinken.

Terwijl we een spelletje scrabble op een nieuwe manier (alle stenen in een keer in vieren gedeeld) maak ik een improvisé pizza met zalm en mozzarella die erg lekker is. Misschien zit er iets teveel knoflook in, maar toch!

Opklaringen

Als ik  daarna mijn hoofd per ongeluk uit het luik steek zie ik een zonnige doorkijk in het dikke wolkendek aan de westelijke horizon! Oh, wat heerlijk, eindelijk de aankondiging van beter weer!! 

We lopen met z’n vieren naar het water en maken een foto van de prachtige kleuren in de lucht.

Daarna kopen we een ijsje met een gigantische toren slagroom voor de kinderen.

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?