Laatste update: 28 april 2021

Vuurtorens

Legendarische bakens rond Bretagne

Als een dinosauruskop steekt de westpunt van Bretagne  de Atlantische oceaan in. Met waanzinnige krachten kan de zee hier op de kusten te klappen. Dit stukje zee rond de kop van Bretagne heet Mer d’Iroise. Een term die wij leerden kennen uit de weerberichten op de marifoon. Het wemelt hier van de rotsen en de eilandjes. Waar de scheepvaart tussendoor wordt geleid door talloze vuurtorens en bakens. 

Deze vuurtorens zijn bijna legendarisch. Er staan er alleen al rond de westkust van Bretagne meer dan 20. Hier lees je een beetje meer over de belangrijkste vier:

  1. Le Four
  2. La Jument
  3. Ar-Men
  4. La Vieille
Île Vierge
Île Vierge

1. Le Four

Le Four vuurtoren Iroise
Le Four vuurtoren Iroise

Le Four werd in 1874 gebouwd en is een replica van een middeleeuwse toren. De vuurtoren staat bij een beetje wind en zee tot aan de top onder water. Door de kracht van de zee worden de trillingen zo hard dat de zware eikenhouten eettafel van de vuurtorenwachter een meter kan verschuiven. Volgens mij woont er tegenwoordig geen wachter meer. Het bemannen van deze toren moet met een wippertuig omdat er geen schip kan afmeren. De toren is 28 meter hoog. Hij staat op een rots en komt daarmee 31 meter boven het zeeoppervlak uit. Kan je nagaan hoe de zee hier tekeer kan gaan!

Op het moment dat wij er langs varen, richting het zuiden, staat er weinig wind en een oceaandeining van ongeveer twee à tweëenhalve meter. Een wit bruisend stukje zien we steeds onderaan Le Four ontstaan. Ook is de toren tot zeker een derde van onderen donker van nattigheid. Onze afstand is ruim een mijl. Ik film het. En zoals het altijd gaat: op het moment dat ik even niet film klapt er een hogere golf op de toren! Prachtig gezicht, het schuim dat er als in een vertraging afdruipt. Zelfs van een mijl afstand is het goed te zien. Jammer dat ik er geen beeld van heb, het staat alleen maar op mijn netvlies gebrand, dus als je het wil zien moet je er zelf een keer langs varen!

2. La Jument

Phare de la Jument staat op wacht bij le passage du Fromveur bij het eiland Ouessant. Ten westen van dit baken ligt de Atlantische Oceaan die zich bij een storm uit westelijke richtingen met al zijn kracht op de toren kan storten.

Zie hier de ligging

De vuurtoren werd hier gebouwd omdat schepen op deze plek regelmatig schipbreuk leden. De stroming kan hier heel krachtig zijn, de golven enorm en de rotsen verraderlijk. Alleen al tussen 1888 en 1904 zijn hier 30 schepen gezonken. In datzelfde jaar werd, dankzij een legaat van Charles-Eugène Potron, besloten een vuurtoren te bouwen om meer leed te voorkomen.

Wordt vervolgd… 

Phare de la Jument. Meer informatie op www.jean-guichard.com
La Jument - Foto Jean Guichard

3. Ar-Men

Ar-Men
Ar-Men

o.

4. La Vieille

De zuidelijkste van deze vier bakens is La Vieille. Relatief niet een heel hoge toren. Gebouwd op een rots moet deze vierkante toren soms enorme golven kunnen weerstaan. Tot ..x jaar geleden zat er nog een aanbouwtje aan, maar dat in de storm van .. door de zee verzwolgen. 

Als wij langs varen is de zee rustig. We hebben uitgekiend om hier te zijn rond kentering van het tij zodat we niet met al te veel krachten en overfalls te maken hebben. Achter de toren (in de slipstream van de stroom) liggen talloze vissende bootjes te dobberen en nog behoorlijk te deinen. 

La Vieille
La Vieille

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?