Laatste update: 3 april 2021

Dansen in de kuip

en obers in een RIB

Zwembad

Ankeren rond de Balearen is prachtig. Er zijn veel baaitjes met glashelder turquoise water. Echt een waanzinnig paradijselijk decor. Daar is niets overdreven aan en we zijn dan ook niet de enigen die dat zien.

De baaien liggen ramvol met zeilboten, motorjachten en speedboten. ’s nachts valt het nog enigszins mee, maar overdag komen er vanuit Ibiza talloze boten naar de idyllische baaitjes. De meeste van die partybootjes komen naar de langgerekte baai tussen L’Espalmador en La Savina op Formentera. 

Wij kijken onze ogen uit naar de gekke fratsen en domme dingen die we zien gebeuren. We zijn alert op de stuntelige ankeraar en als we zwemmen blijven we dicht bij de boot omdat er om ons heen veel wordt gescheurd met boards, jets en RIB’s. Als we naar het strand zwemmen zijn we extra alert voor speedende RIB’s. Eigenlijk zou het goed zijn om zo’n oranje drijvertje mee te nemen.

 

Alert bij 6’jes

We letten vaak op het registratienummer op de boeg van de Spaanse schepen. Alles wat met een 6 begint is een huurbak, met een 7 is een eigen schip. Met de 6’jes gebeuren gewoon net iets vaker gekke dingen.

Ze komen volgeladen met feestende gasten en harde muziek. Soms liggen er drie verschillende partyboten om ons heen. Allemaal met de muziek op tien. Drie ritmes door elkaar heen. Soms is de muziek zelf best goed en dan vinden we het helemaal niet erg. Maar alles door elkaar maakt het moeilijk om er niet gek van te worden. 

Hier draait alles om uiterlijk en (de schijn van) veel geld. Wij kijken onze ogen uit. Op sommige boten zie je dat de mensen het wel echt gezellig hebben, maar soms lijkt het allemaal erg gespeeld.

De bemanningen zien we vaak verveeld op het voordek zitten. Wachten tot ze het feestje weer naar de haven kunnen varen.

Een keer wilden mensen in een dinghy met een bimini hun dinghy vastleggen aan ons ankerballetje. Waarschijnlijk hadden ze de dinghy gehuurd. Ze snapten niet dat ons mooie rode neuringboeitje geen mooring was.

We zien een RIB van een restaurant op het strand met een grote koeler met champagne op zijn schouder aan komen speeden. 

We zagen een dinghy rondvaren met twee meisjes die zichzelf verhuren als masseuses.

We zagen een zeilbootje met een wat oudere schipper. Hij had een stuk of tien meiden in bikini aan boord. Ze zwommen, aten en dronken. En toen de schipper aan het eind van de dag ankerop ging moest hij de helmstok even aan een van de meisjes geven om geen ongelukken te maken. Het meisje had werkelijk geen idee wat ze in haar hand had. Ze stond met haar cocktail in de andere hand, zoog aan het rietje en staarde over de hekstoel in de verte terwijl de boot langzaam vooruit voer. 

Er zijn ook rondvaarten voor toeristen. Allerlei schepen worden daarvoor gebruikt. Een paar daarvan zijn catamarans die met hun gasten aan dek rondjes varen tussen alle voor anker liggende boten door. Het is een beetje hilarisch als zo’n boot langskomt. Er zwaaien soms mensen naar ons. Dan voelen we ons een beetje als de apen in Artis. 

En naast ons dook ineens een vrouw op met een camera met een gigantische lens met een t-shirt eroverheen. Ze gedroeg zich uiterst bijzonder. Waarschijnlijk was ze een paparazza. Wij zagen geen  bekende sterren. Dat zegt bij ons helemaal niets. Maar ook niemand anders reageerde op de ‘sterren’ op het gefotografeerde motorjacht. Het was dan ook geen opvallend groot jacht. Ze kan ook een detective zijn geweest, maar dat zou wel raar zijn met zo’n grote camera. Ze gedroeg zich als een Bond-girl en dook het water in zodra de jongens haar kant op keken. Zonder de camera natuurlijk. 

 

Wat je hier ziet zijn overigens de kleine motorjachten. Iets verder van het strand liggen steevast de echt grote jachten. Soms komen ze verdomd dichtbij en dat wil je echt niet want die schepen geven de hele nacht geluid van generatoren. Bovendien kunnen ze echt een groot deel van je mooie uitzicht in beslag nemen.

Die grote jachten googlen wij vaak. Dan zie je meteen wat ze waard zijn, of waar ze gebouwd zijn en wie de eigenaar is. Meestal ontdekken we dat het jacht gecharterd kan worden. De kosten per week, inclusief een crew van minimaal 6 man,  liggen vaak rond de €100.000 voor een weekje lol. Inclusief jetski’s en oneindig veel ander speelgoed dat je er naar keuze bij krijgt. 

Er zwemt overigens geen enkele vis meer bij Formentera. We zagen ook nergens meer Posidonia, het zeegras waar het kleine zeeleven zich in kan voorplanten en schuilen. En een tijdje geleden stond er in het NOS nieuws dat  er steeds minder dolfijnen zwemmen in het gebied tussen Ibiza en Formentera. Met als verklaring dat het geluid van zoveel motorjachten, speedboten en veerboten voor de dieren teveel overlast geeft. 

Gelukkig vertrekken de meest luidruchtige partyboten ’s avonds rond een of negen weer. In de avond en nacht blijven de echte zeiljachten over. Samen met een paar motorjachten. 

Dan maken wij een dansje in de kuip!

meer stukjes

Voor een betere ervaring van Sailing ∆ Paradise Regained delen we cookies uit. Vind je dat ok?